Jdi na obsah Jdi na menu
 


Něco o Kladnu

 

Klima

Vysoký vrchKladensko se rozkládá ve dvou klimatických oblastech. Jeho jihozápadní, výše položená část s maximální nadmořskou výškou 486 m n. m. (Vysoký vrch u Malých Kyšic) je chladnější, s průměrnými ročními teplotami kolísajícími v rozmezí 7 oC až 8 oC, a zároveň nepatrně vlhčí, s ročním úhrnem srážek přesahujícím 500 mm. Spadá do mírně teplého, mírně suchého klimatického okrsku s převážně mírnou zimou (jednotka MT11 mírně teplé klimatické oblasti). Severovýchodní, níže položená část Kladenska, s nadmořskými výškami dosahujícími např. v údolí Zákolanského potoka u Otvovic hodnot 220 m n. m. je teplejší, průměrné roční teploty se pohybují v rozmezí 8 oC až 8,7 oC a sušší, s ročním úhrnem srážek mezi 450 - 500 mm. Spadá do teplého, suchého klimatického okrsku s mírnou zimou a kratším slunečním svitem (jednotka T2 teplé klimatické oblasti).

 

 ___________________________________________________________________________

 

 

Kladno

Kladno je největším městem Středočeského kraje a s téměř sedmdesát jedním tisícem obyvatel zároveň třinácté největší město České republiky. Nachází se v Kladenské tabuli, zhruba dvacet pět kilometrů severozápadně od Prahy.

Pohled na kladenskou radnici na náměstí Starosty Pavla.

 

Město se rozkládá na 3696 hektarech. Dělí se na šest městských částí a počet objektů s číslem popisným dosahuje téměř sedmi tisíc. Nejvýše položené místo ve městě je pak les Propadník při výjezdu na Smečno, 430 m n.m, naopak nejníže položeným jsou Vrapice, pod haldou, 283 m n.m.

Městem neprotékají žádné větší řeky. Vodu tak po staletí dodávaly obyvatelům tamní potoky. K nejznámějším přitom patří Dřetovický pramenící pod vlakovou zastávkou Kladno – město.

Kladno

 

Historie Kladna je neodmyslitelně spojená s těžbou černého uhlí. Jeho ložiska jsou dodnes pod velkou částí města. Stopy intenzivní těžby, ale i hutní činnosti jsou ostatně vidět v krajině dodnes, jde konkrétně o zarůstající haldy důlní hlušiny a železárenské trusky.

Části obce:
DUBÍ
KLADNO
KROČEHLAVY
ROZDĚLOV
ŠVERMOV
VRAPICE

______________________________________________________ 

 

 Mapa